Wat is Slaapbruxisme?

Slaapbruxisme is het tandenknarsen dat plaatsvindt tijdens de slaap en wordt gekenmerkt door beweging van de kauwspieren die verantwoordelijk zijn voor het kauwen. Slaapbruxisme en wakker bruxisme worden beschouwd als afzonderlijke aandoeningen, hoewel de fysieke actie vergelijkbaar is. Slaapbruxisme komt veel minder vaak voor bij volwassenen en ouderen dan bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. Bezoek jouw tandarts in Bilthoven om je slaapbruxisme te behandelen.

Symptomen van Slaapbruxisme

Het voornaamste symptoom van slaapbruxisme is het onvrijwillig klemmen en malen van de tanden tijdens de slaap. Mensen met slaapbruxisme malen niet de hele nacht door hun tanden, maar hebben episodes van klemmen en malen die meestal tot een seconde duren. De frequentie van deze episodes is vaak inconsistent, en tandenknarsen gebeurt niet elke nacht.

Gevolgen van slaapbruxisme

De langetermijngevolgen van slaapbruxisme kunnen aanzienlijke schade aan de tanden omvatten. Tanden kunnen pijnlijk, geërodeerd en los worden. Ook kunnen tandheelkundige kronen, vullingen en implantaten beschadigd raken. Tandenknarsen kan het risico op problemen met het kaakgewricht, het gewricht dat de onderkaak met de schedel verbindt, verhogen.

Oorzaken van Tandenknarsen ’s Nachts

Meerdere factoren beïnvloeden het risico op slaapbruxisme, dus het kan moeilijk zijn om een enkele oorzaak te identificeren. Hoge stressniveaus, genetica, onregelmatige slaappatronen en levensstijlfactoren zoals roken, alcoholconsumptie, cafeïne-inname, depressie en snurken worden geassocieerd met slaapbruxisme. Sommige medicijnen kunnen ook het risico op slaapbruxisme verhogen.

Diagnose van Slaapbruxisme

Slaapbruxisme wordt gediagnosticeerd door een arts of tandarts, maar het diagnostische proces kan variëren afhankelijk van het type zorgverlener. Een overnachtingsstudie in een slaapkliniek, bekend als polysomnografie, is de meest definitieve manier om slaapbruxisme te diagnosticeren, maar dit kan tijdrovend en duur zijn.

Behandelingen voor Slaapbruxisme

Er is geen behandeling die tandenknarsen tijdens de slaap volledig kan elimineren of genezen, maar verschillende benaderingen kunnen episodes verminderen en schade aan tanden en kaak beperken. Stressvermindering, medicijnen en mondstukken zoals gebitsbeschermers of mandibulair advancement devices (MAD’s) worden gebruikt om de schade door slaapbruxisme te verminderen.

Symptoomverlichting

Het vermijden van kauwgom en harde voedingsmiddelen kan pijnlijke bewegingen van de kaak verminderen. Een warm kompres of ijszak toegepast op de kaak kan tijdelijke pijnverlichting bieden. Gezichtsoefeningen en massage van het hoofd en de nek kunnen ook helpen om spierspanning te verminderen.

Conclusie

Hoewel slaapbruxisme niet onfeilbaar is, kan het aanzienlijk het risico op gaatjes verminderen en biedt het de beste kans op gezonde tanden en tandvlees. Voor meer informatie over bruxisme en de behandeling ervan, praat met uw tandarts of hygiënist.

Bron: https://tandartsheeren.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *