Tandheelkundige Sealants

Tandheelkundige sealants zijn dunne, beschermende coatings die de kauwvlakken van je achterste tanden beschermen tegen schadelijke, gaatjes veroorzakende bacteriën. Tandartsen of mondhygiënisten kunnen sealants plaatsen als onderdeel van een preventief tandheelkundig behandelplan. Bezoek jouw tandarts in Bilthoven om je tanden te laten bleken.

Inhoud

Overzicht

Procedure Details

Risico’s / Voordelen

Herstel en Vooruitzichten

Wanneer de Dokter Bellen

Aanvullende Details

Overzicht

Tandheelkundige sealants worden aangebracht op de kauwvlakken van kies- en voortanden. Deze tanden hebben vaak diepe putten en groeven waar voedsel en bacteriën vast kunnen komen te zitten.

Wat zijn tandheelkundige sealants?

Sealants zijn dunne, vloeibare coatings die op de kauwvlakken van je achterste tanden (premolaren en molaren) worden aangebracht. Eenmaal aangebracht, hardt een tandarts het sealant materiaal uit om je tanden te beschermen tegen schadelijke, gaatjes veroorzakende bacteriën.

Waaruit bestaan tandheelkundige sealants?

Fabrikanten gebruiken verschillende materialen om sealants te maken, waaronder medisch-grade:

Harsen (plantaardig of synthetisch).

Glasionomeren (glaspoeder gecombineerd met een wateroplosbaar zuur).

Wat is het doel van sealants?

Tandartsen plaatsen sealants om je tanden te beschermen tegen ziekteveroorzakende bacteriën. Je achterste tanden hebben diepe groeven die je helpen voedsel te vermalen als je kauwt. Voedsel en bacteriën kunnen in deze groeven vast komen te zitten, wat na verloop van tijd tot tandbederf (gaatjes) kan leiden. Sealants bedekken deze gebieden zodat bacteriën er niet bij kunnen.

Wie heeft tandheelkundige sealants nodig?

Kinderen en tieners zijn populaire kandidaten voor tandheelkundige sealants. Maar ook volwassenen zonder verval of tandvullingen in hun kiezen kunnen baat hebben bij deze behandeling. Over het algemeen moet iedereen die vatbaar is voor tandbederf op zijn achterste tanden sealants overwegen.

Procedure Details

Moet ik me voorbereiden op sealants?

Er is niets wat je hoeft te doen om je voor te bereiden op tandheelkundige sealants. Je tandarts of mondhygiënist zal ze aanbrengen tijdens een routine kantoorbezoek.

Hoe worden tandheelkundige sealants aangebracht?

Het aanbrengen van tandheelkundige sealants is een eenvoudig en pijnloos proces. Het duurt slechts enkele minuten voor je tandarts of mondhygiënist om het sealant op elke tand aan te brengen.

Risico’s / Voordelen

Wat zijn de voordelen van tandheelkundige sealants?

Hoewel zorgvuldige mondhygiëne plaque, voedsel en vuil van de gladde oppervlakken van je tanden verwijdert, kunnen poetsen en flossen niet altijd alle hoeken en gaten bereiken. Sealants beschermen deze kwetsbare gebieden tegen gaatjes door bacteriën, plaque en voedseldeeltjes “buiten te sluiten”.

Zijn er nadelen?

In de meeste gevallen wegen de voordelen van tandheelkundige sealants op tegen de nadelen. Maar hier zijn een paar dingen die je moet weten:

Sealants gaan ongeveer vijf jaar mee. Je moet ze af en toe laten vervangen.

Je kunt geen tandheelkundige sealants laten plaatsen op tanden die al verval of vullingen hebben.

Als sealants niet goed worden geplaatst, kunnen ze bacteriën insluiten en gaatjes veroorzaken.

Herstel en Vooruitzichten

Wat is de hersteltijd?

Er is geen hersteltijd na het plaatsen van tandheelkundige sealants. Je zou meteen terug moeten kunnen gaan naar werk of school.

Wanneer de Dokter Bellen

Wanneer moet ik mijn tandarts zien?

Je moet je tandarts zien voor routinebezoeken minstens elke zes maanden. Tijdens deze afspraken zal je tandarts of mondhygiënist de gezondheid van je tanden en tandvlees controleren en eventuele behandelingsaanbevelingen doen. Dit is een goed moment om met je tandarts te praten over sealants. Vraag hen of deze preventieve behandeling je kan helpen een goede mondgezondheid te behouden.

Aanvullende Details

Zijn tandheelkundige sealants nodig?

Het korte antwoord is: dat hangt ervan af.

Sealants zijn een veilige en effectieve manier om het risico op gaatjes bij jou of je kind te verminderen. Kinderen van 6 tot 11 jaar die geen tandheelkundige sealants hebben, hebben drie keer meer kans op tandbederf. In veel gevallen zijn tandheelkundige sealants een uitstekende investering. Ze zijn minder kostbaar dan andere behandelingen en ze verminderen je kansen op het nodig hebben van meer invasieve tandheelkundige werkzaamheden in de toekomst.

Maar sealants zijn niet voor iedereen. Mensen met gedeeltelijk doorgekomen (gegroeide) tanden zullen geen voordeel hebben bij sealants. Tandartsen plaatsen ook geen sealants op tanden die vullingen of kronen hebben. In deze gevallen zijn sealants niet alleen onnodig, maar ook niet nuttig.

Bron: https://tandartsheeren.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *